Rudens vakarai meno visuomenei!  Kviečiame Jus į menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio viešų paskaitų ciklą apie dailę “MENO VISUOMENĖ II”.  Paskaitos vyks Šiaulių dailės galerijoje, Vilniaus g. 245.
Paskaitos nemokamos. Trukmė 1 val.

MISTICIZMO KERAI SIMBOLIZME
Spalio 5 d. (trečiadienis) 17 val.

XIX a. pabaigoje suklesti simbolizmo judėjimas. Tai buvo meninis atsakas įsigalinčiai mokslinei pasaulėžiūrai. Į kovą su banalėjančiu pasauliu kūrėjai pasitelkė mistinius regėjimus, teosofines įžvalgas, kosminę intuiciją ir eroso galias. Irracionalumo trauka pagimdė daugiasluoksnių simbolių meną, kuriame persipina subjektyvi mitologija ir universalūs simboliai, išlaisvinta aistra ir rytietiškos meditacijos, tamsūs inkstinktų impulsai ir pastoralių harmonija. Paskaitoje kalbėsime apie tai, kaip dailėje pasireiškė ši tiršta bauginančių ir viliojančių simbolių kalba.

FUTURISTINIO MENO AGRESIJA
Spalio 12 d. (trečiadienis) 17 val.

1909 m. vasario 20 d. Paryžiaus laikraščio „Le Figaro” tituliniame puslapyje futurizmo lyderis F. T. Marinetti skelbė: „Mes šlovinsime karą – vienintelę tikrą pasaulio higieną – militarizmą, patriotizmą, destruktyvius anarchistų veiksmus. Mes sunaikinsime muziejus ir bibliotekas, kovosime prieš dorovingumą..”. kaip ši griaunamoji jėga praturtino dailės istoriją ir kaip pražudė pačius menininkus -paskaitoje apie kūrybinės agresijos paradoksus.

PASĄMONĖS POŽEMIAI SIURREALIZME
Spalio 19 d. (trečiadienis) 17 val.

Be psichoanalitinio pasąmonės mokslo jau nebeįmanoma suprasti šiuolaikinio pasaulio dramų ir žmogaus poelgių. Meninis siurrealizmo judėjimas labai greitai įsisavino naują tiesą, kad tikrovė priklauso ne protui, o pasąmoningiems inkstinktams. Todėl ir meninė kūryba prabyla neurozių, libido, pasąmoninių archetipų kalba, o kūrėjas turi leistis į pasąmonės požemius, kad juose sužvejotų meniškai įtaigiausius, protui nepaklūstančius, sapniškos žmogaus prigimties vaizdinius.

EGZISTENCIALIZMAS POKARIO MENE
Spalio 26 d. (trečiadienis) 17 val.

Po antrojo pasaulinio karo kūrėjai nugrimzdo į egzistencinius nužmogintos prigimties apmąstymus. Suklestėjo absurdo menas, menininkus apniko egzistencinės vienatvės būsenos. Pasaulis žmogui atsivėrė kaip abejingas, svetimas, beprasmis ir bauginantis. Egzistencializmas atsiranda kaip pesimistinė pasaulėžiūra, kelianti sau klausimą: kaip gyventi žmogui, praradusiam progreso iliuzijas, istorinių katastrofų akivaizdoje? O kaip į šį klausimą atsakė pokario dailininkai?
Renginio rėmėjas: Lietuvos Kultūros taryba.
Partneris: Šiaulių dailės galerija.
Organizatorius: Asociacija „Menininkų klubas“.

Skip to content