Maloniai kviečiame jus į žinomos menininkės Jūratės Stauskaitės kūrybos parodos atidarymą vasario 19 d. 17.30 val.

Jūratė Stauskaitė. Judesiai. Grafika. Piešiniai. Foto

Parodos anotacija

Pirmasis Jūratės Stauskaitės susitikimas su šiauliečiais dailės galerijoje įvyko 1988 metais, jos retrospektyvinėje grafikos darbų ekspozicijoje. Šiandien, prabėgus 32 metams, autorė dalinasi nauja patirtimi. Ekspozicijoje atrasime ir vieną kitą anksčiau matytą kūrinį, bet jos pagrindą šįkart sudaro pastarojo dešimtmečio piešiniai ir pirmąkart rodomi foto etiudai. Į parodos pavadinimą „Judesiai“ autorė kviečia pažvelgti kaip į judėjimo idėją apskritai – kitimą, virsmą, vyksmą, aktyvią sielos būtį ir nesibaigiančio tęstinumo perspektyvą. Parodos moto autorė pasirinko Henri Mattiso citatą „Piešinys man – ne profesinių įgūdžių lavinimas, bet priemonė jausmams išreikšti ir sielos būsenoms nusakyti“. Jau 30 metų dirbdama pedagoginį darbą savo įkurtoje Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokykloje dalininkė ypač kūrybingai plėtoja piešinio, kaip „menininko kardiogramos“ idėją, išradingai ją interpretuodama piešimo užsiėmimų metodikoje.

J. Stauskaitė (g. 1947 m.) 1965-1971 m. studijavo Vilniaus Dailės Institute, kur įgijo grafikės specialybę. Privačią ugdymo įstaigą – VŠĮ ,,Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklą“ J. Stauskaitė įsteigė 1991 m. Nuo 2003 m. ji yra ir VŠĮ ,,Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerija“ įkūrėja ir meno vadovė.

Aktyvi parodų Lietuvoje ir užsienyje dalyvė. Surengė virš 60 personalinių parodų, tame tarpe, Norvegijoje, Vokietijoje, Čekijos Respublikoje, Belgijoje, Graikijoje, Kanadoje. Dalyvavo tarptautinėse grupinėse grafikos parodose.

Menininkės darbuose vyrauja moterų-paukščių tematika: vaizduojamos būtybės, turinčios moters kūną, paukščio galvą ir sparnus. Darbai labai ekspresionistiški, kas nėra būdinga grafikos atstovams. Vyrauja linijų ir dėmių motyvai, siekiant įtaigaus minimalizmo. Pastaruoju metu menininkė daug dėmesio skiria laisvo, ekspresyvaus piešinio raiškai, taip pat tapybai ir akvarelei. Rašo spaudoje kultūrinius straipsnius ir esė, dalyvauja radio ir TV laidose.

Muziejai, įsigiję jos darbų: Modernaus meno centras, Nacionalinis meno muziejus (Vilnius, Lietuva); M. K. Čiurlionio muziejus (Kaunas), Modernaus meno muziejus (Ludwiks Museum, Koln, Vokietija), Nacionalinė galerija Prahoje (Čekijos respublika), Modernaus meno muziejus Naujajame Orleane (JAV), Viešoji biblioteka Niujorke (USA), Modernaus meno muziejus Niujorke (JAV).

Jūratės Stauskaitės parodos “Judesiai. Grafika. Piešiniai” Foto albumas

Skip to content