Gegužės 28 d., šeštadienį, 14.00 val. kviečiame dalyvauti Šiaulių dailės galerijoje (Vilniaus g. 245) vyksiančiose paskaitose ir diskusijoje „Menas medijuoto karo akivaizdoje“. Paskaitas skaitys Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto docentė, dr. Linara Dovydaitytė ir Kembridžo universiteto doktorantė Geistė Kinčinaitytė.
💣 „𝐈̨𝐒𝐈𝐕𝐀𝐈𝐙𝐃𝐔𝐎𝐓𝐈 𝐀𝐓𝐄𝐈𝐓𝐈̨: 𝐁𝐑𝐀𝐍𝐃𝐔𝐎𝐋𝐈𝐍𝐄̇ 𝐄𝐒𝐓𝐄𝐓𝐈𝐊𝐀 𝐊𝐀𝐑𝐎 𝐀𝐊𝐈𝐕𝐀𝐈𝐙𝐃𝐎𝐉𝐄“ – 𝐃𝐑. 𝐋𝐈𝐍𝐀𝐑𝐀 𝐃𝐎𝐕𝐘𝐃𝐀𝐈𝐓𝐘𝐓𝐄̇
Rusijos karas prieš Ukrainą ne tik sugrąžino branduolinio karo grėsmes, bet ir parodė, kokia pažeidžiama yra atominė pramonė, kaip galima manipuliuoti civilinėms reikmėms skirtais branduoliniais objektais. Atomiškumas peržengia valstybių sienas, teritorinius karus ir gali sukelti globalias pasekmes. Tai skatina dar kartą kritiškai permąstyti branduolinės modernybės paveldą ir bandyti įsivaizduoti naują, kitokią ateitį.
Paskaitoje bus kalbama apie atominei tematikai skirtą meną, kuris jau seniai reflektuoja branduolinio mokslo ir technologijų keliamus iššūkius. Kokius atomiškumo vaizdinius, pasakojimus ir jautrumus kuria meninės praktikos? Kas yra būdinga kultūrinėms branduolinės pramonės reprezentacijoms? Kaip menas galėtų paveikti atominės eros istorijos suvokimą ir ateities įsivaizdavimą?
Linara Dovydaitytė – Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto Menotyros katedros vedėja. Tarptautinio projekto „Branduolinės erdvės: atominio kultūros paveldo bendruomenės, materialumai ir vietovės“ tyrėja. Viena iš tinklapio atominisvisaginas.lt kūrėjų. Tekstų apie branduolinę temą mene autorė: „Apie atominę vaizduotę“ ir „Branduolinė estetika: tarp išskirtinumo ir banalumo“.
💣 „𝐒̌𝐈𝐔𝐎𝐋𝐀𝐈𝐊𝐈𝐍𝐈𝐒 𝐌𝐄𝐍𝐀𝐒 𝐊𝐀𝐓𝐀𝐒𝐓𝐑𝐎𝐅𝐎𝐒 𝐀𝐏𝐒𝐔𝐏𝐓𝐘𝐉𝐄“ – 𝐆𝐄𝐈𝐒𝐓𝐄̇ 𝐊𝐈𝐍𝐂̌𝐈𝐍𝐀𝐈𝐓𝐘𝐓𝐄̇
Šiame pranešime menininkė Geistė Kinčinaitytė pristatys savo kūrybą ir apžvelgs jaunųjų menininkų kartos kūrinius (Rachel Rose, Sondra Perry ir kt.), kuriuose per patyrimines tekstūras atsiskleidžia šiuolaikinės katastrofos priežastys bei siekiama nurodyti į alternatyvias ateitis.
Geistė Kinčinaitytė – 1991 m. Šiauliuose gimusi tyrėja ir menininkė, veikianti fotografijos ir videomeno srityse. Londono Goldsmiths universitete baigė medijų ir komunikacijų bakalauro bei kino ir ekrano studijų magistrantūros studijas. Šiuo metu studijuoja Kembridžo universiteto kino ir ekrano studijų doktorantūroje.
💣💣💣
Paskaitos ir diskusija „Menas medijuoto karo akivaizdoje“ yra medijų meno festivalio „ENTER‘20“ dalis.
Festivalio rėmėjai: Šiaulių miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba
Festivalio partneriai: Fotografijos muziejus, Lietuvos dailininkų sąjungos Šiaulių dailininkų organizacija, Lietuvos dailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus meno erdvė „S_IN“, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetas, Valstybinis Šiaulių dramos teatras, naujienų portalas „Etaplius“
Organizatorė – Šiaulių dailės galerija
Skip to content