Medijų meno festivalio ENTER’21 programos dalyviai
Performansų programa (Kuratorė Monika Dirsytė)
Gegužės 19 d. (penktadienis) 17.00 val. Šiaulių dailės galerija (Vilniaus g. 245)
Gabijos Švanaitės performansas Dis/connected
Kasdieniame gyvenime technologijų poreikiui vis augant mes tampame beveik patologiškai priklausomi, kas kelia didelį susirūpinimą individo laisve, psichologiniu bei emociniu jo gerbūviu. Performanso metu naudojama instaliacija-kokonas, pagamintas iš elektronikos atliekų aikštelėse surinktų medžiagų-laidų ir kabelių. Laido paskirtis transportuoti informaciją,
komunikuoti, visai kaip ir įprastos ląstelienos, kas kuria intymią neaiškios gyvybės formos užuomazgos atmosferą.
Ainės Petkūnaitės performansas SKIN INTO SKIN ON THE SEASHORE
Kūrinyje susiduria dvi materijos: kūno oda ir padangos guma. Menininkė tiria padangos medžiagiškumą, šių kūnų tarpusavio sąveiką bei savo kūno judesio galimybes, naudojant rato formą. Padanga kūrinyje tampa savotišku organizmu, protektoriaus raštais primenanti stuburą, kurio lūžiai ir įtrūkimai, sutrikdo kūno judėjimą. O kūnas, judantis kartu su ja, kuria keistą technologinių, pramoninių bei žmogiškųjų motyvų turinčią būtybę. (Padangos yra surinktos iš Baltijos pajūrių, kaip dalis menininkės artefaktų kolekcijos).
Kūrybinėje praktikoje pasitelkdama archeologijos strategiją menininkė renka gamtos suformuotus radinius bei žmogiškuosius artefaktus, iš kurių modeliuoja įvairius spekuliatyvius pasakojimus ir objektus. Menininkė domisi subjekto ir jo aplinkos santykiu, tarpkūniškumu ir simbiozės formomis, materijos atmintimi ir materijos nematerialumu, neapibrėžtomis plastiškomis struktūromis. Kūryboje naudojamas platus raiškų spektras – nuo teksto, piešinio, stiklo iki videografijos ir performanso.
Skip to content