2024 m. rugpjūčio 1 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Šiaulių dailės galerijoje atidaromos Jono Nekrašiaus fotografijų parodos „Voyages“ ir „Metų laikai“.

Parodos veiks iki rugpjūčio 31 d.

 

Apie fotografijų parodą parodą „Voyages“

Gyvenimas – tai kelionė į vieną pusę. „Kelionę planuoti – džiaugsmas. Kelionę vykdyti – katorga. Kelionę prisiminti – visko atpildas. Faktiškai gyvenimas ir yra kelionė. … Atsiminimai lieka atpildas, kuris, rodos, kur kas vertingesnis už patį faktą. Tai žmogaus vidaus praturtinimas, draugiškumo, kantrybės ir aistrų išbandymas. Tad kas gi yra kelionė? … Keliauti – reiškia nusipurtyti visas kasdienines, menkavertes, ydingas dulkes, pamiršti smulkias, o kartais ir stambesnes intrigėles, atsinaujinti ir papildyti savo vidinį aš – tapti didesniu žmogumi.“ – teigė keliautojas ir antropologas Antanas Poška (1903-1902).

Žmonės keliauja pėsčiomis, dviračiais, motociklais, automobiliais, traukiniais, lėktuvais, laivais ir kitais būdais. Keliaujama sausuma, vandeniu ir oro keliais. Man per gyvenimą teko daug keliauti. Dalyvavau pažintinėse ir turistinėse kelionėse, mokslinėse ekspedicijose, kalnų žygiuose, plaukiojimuose su baidarėmis, jachtomis, kateriais, burlaiviais ir jūrų laineriais kruizuose. Aplankiau daugiau kaip 80 šalių ir tautų. Keliauta Egipte, Maroke, Tunise, Japonijoje, Kinijoje, Pietų Korėjoje, Nepale, Graikijoje, Indijoje, Islandijoje, Ispanijoje, Italijoje, Maltoje, Kipre, Škotijoje, Šveicarijoje, Ukrainoje ir kitose šalyse. Aplankyti įvairūs kraštai ir žemynai, kalnai ir salos, miestai ir megapoliai, ežerai ir upės, girios ir miškai. Šiose kelionėse labiausiai įsiminė sutikti žmonės ir gamta. Surengtų ekspedicijų metu aplankytos iš Šiaulių kilusio buriuotojo, fotografo ir keliautojo Olego Truchano (1923-1972) gyvenimo ir veiklos vietos Vokietijoje, Australijoje ir Tasmanijoje. Su Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubu keliauta Lietuvos Didžiosios kunigaikštytės vietomis Vakarų Ukrainoje, antropologo Antano Poškos keliais Indijoje ir Andamanų salose, keliautojo ir fotografo Pauliaus Normanto (1948-2017) gyvenimo vietomis Lietuvoje ir Vengrijoje ir kt. Naujausių kelionių metu didžiulį įspūdį paliko Atlanto ir Indijos vandenynai, Madeiros ir Kanarų salos. Keliauta Kristupo Kolumbo (1451-1506) gyvenimo vietomis Madeiroje, La Gomeros ir Kanarų salose. 2024 m. spalio-lapkričiais mėnesiais kartu su Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubu planuojame kelionę knygų „10 000 kilometrų“ ir „Automobiliu po Europą“ autoriaus, lietuvių žurnalisto ir keliautojo Vinco Uždavinio (1902-1983), prancūzų rašytojo, Nobelio premijos laureato Albero Kamiu (1913-1960) ir filosofo bei teologo Šv. Augustino (354-430) keliais po Alžyrą. Kelionių ir ekspedicijų metu fotografuoju ir filmuoju. Sukaupiau didžiulį kelionių antropologijos archyvą. Šioje parodoje dalinuosi kai kuriomis mano nuomone, įsimintinomis nuotraukomis ir ekspedicijų vaizdais. Kelionėse labiausiai mane traukia įvairių tautų žmonės, kurie kalba savo kalba, laikosi tradicijų, papročių, jiems įprasto gyvenimo būdo. Žmonių portretuose ir jų buities fotografijose siekiau užfiksuoti tai, kas tuo metu man įsiminė, kas leido pajausti svečios šalies kultūrą ir estetiką. Mane visados traukė kelionės jachtomis, kateriais ir jūrų laineriais. Nesu abejingas buriavimui ir kruizinėms kelionėms. 2023 metais išleidau knygą „Šiaulių buriuotojai ir vandens sportas“, pasakojančią apie buriuotojų startus, jų žygius perplaukiant Atlantą, kitus vandenynus. Todėl neatsitiktinai šiai parodai leitmotyvu pasirinkau prancūzų kalba atliekamą dainą „Voyage, Voyage“ (muzikos ir žodžių autoriai J. M. Rivat, D. Dubois).

– Jonas Nekrašius

Apie (ne)spalvotos mobiliografijos parodą „Metų laikai“

Išmanusis telefonas fiksuoja tai, ką tam tikru momentu mato akis, žvilgsnis, objektyvas. Keičiasi dekoracijos, scenos, ritmas, vaizdai. Miesto pulsas ir laikas keičia ne tik žmogaus, bet ir miesto veidą. Visa tai užfiksuota jo detalėse ir fragmentuose. Gyvenimas mieste. Akimirkos kasdienybėje. Kiekvienas mato tai, kas jam įdomu, prasminga, netikėta, ypatinga. Debesys danguje, atspindžiai vandenyje, languose, šešėliai ant grindinio, namų sienų. Visa tai mūsų pasaulis, kuris nebūtinai gali būti didelis. Kartais mažame daikte glūdi gili mintis, užkoduota idėja, nuotaika. Svarbu išsaugoti atradimo pojūtį savo aplinkoje. Tai padeda atrasti laiko ir miesto kodą.
Miestas, kaip ir žmonės gyvena savo gyvenimą. Tai matyti ir iš vaizdų, įamžintu mobiliuoju telefonu. Su juo beveik niekada nesiskiriu. Jis mano palydovas, kai kyla noras užfiksuoti įstrigusį vaizdą ar akimirką. Vaikščiodamas gimtojo Šiaulių miesto gatvėmis šviečiant saulei, tvyrant rūkui ar siaučiant vėjui, lyjant ar krintant sniegui gaudai tai, kas kartais lieka neužfiksuota mintimis ar regėjimu. Svarbu pagauti akimirką, pajausti daikto ar judėjimo esmę.
Fotografijose atsispindi nuotaikos ir esmės paieškos, vaizdo raiška susijusi su formos ir turinio kompozicija, detalėmis ir fragmentais. Visa tai padeda naujai atskleisti mums įprastus daiktus, kurie daugelio lieka nepastebėti, nepajausti. Tuos pačius daiktus galima pakeisti, papildyti, suteikti jiems naują išraišką, formą ar net turinį. To autorius ir siekia perteikti savo fotografijose. Kaip pavyko, spręs žiūrovai.
Mobiliuoju telefonu fotografuota įvairiu metu laiku: pavasarį, vasarą, rudenį ir žiemą. Ryte ir dieną, vakare ir naktį. Tai pastarųjų metų fotografijos. Dalis jų buvo skelbtos spaudoje, socialiniame tinkle „Facebook“ ir uždarose fotografų grupių paskyrose. Kai kurie vaizdai susilaukė palankių fotografų ir mėgėjų vertinimų iš viso pasaulio. Autorius iš gausaus asmeninio archyvo atrinko parodos temai tinkančias fotografijas ir jas pateikia žiūrovų dėmesiui. Ši paroda – tai autoriaus atminties dėlionė, kurią papildo Antonijaus Vivaldi muzikos kūrinys „Metų laikai“. Šią garso ir vaizdo sintezę galima išjausti ir išgirsti medijų pagalba. Paroda skiriama autoriaus sesers Virginijos (1944-2024) atminimui, šios vasaros pradžioje, sunkios ligos pakirstai išėjusiai į Anapilį. Ji, parodos autoriui vaikystėje išgelbėjo gyvybę, kai pavasario potvynio metu jis skendo šalia gimtųjų namų Šiauliuose buvusiame vandens perpildytame griovyje. Malonaus žiūrėjimo, geros nuotaikos ir atlaidaus vertinimo!

– Jonas Nekrašius

Apie autorių

Jonas Nekrašius (g. 1949 m. rugpjūčio 18 d. Šiauliuose) – teisininkas, advokatas, buvęs teisėjas, Pakruojo rajono apylinkės teismo pirmininkas, kultūrologas, kraštotyrininkas, fotografas, keliautojas. Nuo 1992 m. Šiaulių advokatų kontoros advokatas, nuo 2002 m. advokato Jono Nekrašiaus kontoros advokatas. Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto Filosofijos katedros dėstytojas. Nuo 2005 m. Lietuvos advokatų tarybos narys. Dalyvavo ekslibriso, grafikos, fotografijos ir mail art’o (laiško meno) parodose Belgijoje, Japonijoje, Ispanijoje, Olandijoje, JAV ir kitose šalyse. Keliolikos fotografijų konkursų kelionių ir turizmo tema diplomantas ir prizininkas. Tarptautinių ekslibriso konkursų Šiauliuose organizatorius, Ekslibrisų muziejaus ordanizatorius ir vadovas. Knygų „Keliant teisinę kultūrą“ (1982), “Teismas eina” (1983), „Priima teisėjas“ (1988), „Žmogus atėjo į teismą“ (1988), „Ex libris. Dailininkas Gerardas Bagdonavičius“ (1998), “Ex libris. Mikalojaus Daukšos “Postilei” – 400” (1999), “Fluxus: šiuo atveju” (kartu su G. Mažeikiu, 2002), „Minčių namai“ (2003), „Gubernija. Ex libris. Saulės žiedu nuo 1665“ (kartu su D. Dragūnu, 2006) ir kitų leidinių autorius ir sudarytojas, apie 1500 populiarių str., žinučių apie teisę, dorovę, antropologiją, kultūrą, meną, keliones, įžymius žmones autorius. 2012 m. įteikta Mato Šalčiaus premija.

_ _ _

Mieli lankytojai, dalyvaudami parodų atidarymuose, neprieštaraujate, kad jie gali būti filmuojami ar fotografuojami, o jų nuotraukos viešinamos Šiaulių dailės galerijos internetinėje svetainėje, žiniasklaidoje ar socialiniuose tinkluose.

 

 



 

2024 August 1, 5:30 p.m. Jonas Nekrašius photography exhibitions “Voyages” and “Times” are opening at the Šiauliai Art Gallery.

The exhibitions will be open until August 31.

 

About the „Voyages“ photo exhibition

Life is a one-way trip. “Planning a trip is a joy. Carrying out the trip is hard labor. Remembering the trip is the reward for everything. In fact, life is a journey. … Memories remain a reward, which, it seems, is much more valuable than the fact itself. It is the enrichment of the inside of a person, a test of friendship, patience and passions. So what is a trip? … To travel means to shake off all everyday, low-value, defective dust, to forget small and sometimes larger intrigues, to renew and supplement one’s inner self – to become a bigger person,” said the traveler and anthropologist Antanas Poška (1903-1902).

People travel by foot, bicycle, motorcycle, car, train, plane, ship and other means. Travel by land, water and air. I have traveled a lot in my life. I participated in educational and tourist trips, scientific expeditions, mountain hikes, sailing with kayaks, yachts, boats, sailing ships and sea liners on cruises. I have visited more than 80 countries and nations. Traveled in Egypt, Morocco, Tunisia, Japan, China, South Korea, Nepal, Greece, India, Iceland, Spain, Italy, Malta, Cyprus, Scotland, Switzerland, Ukraine and other countries. Various lands and continents, mountains and islands, cities and megacities, lakes and rivers, woods and forests have been visited. The people and nature I met were the most memorable on these trips. During the organized expeditions, the places of life and activity of the sailor, photographer and traveler Oleg Truchan (1923-1972) from Šiauliai were visited in Germany, Australia and Tasmania. With the Travel Journalists Club of the Union of Lithuanian Journalists, we traveled to the places of the Grand Duchess of Lithuania in Western Ukraine, the paths of anthropologist Antanas Poška in India and the Andaman Islands, the places of life of the traveler and photographer Paulius Normantas (1948-2017) in Lithuania and Hungary, etc. During recent trips, the Atlantic and Indian oceans, Madeira and the Canary Islands left a huge impression. Traveled through the places where Christopher Columbus (1451-1506) lived in Madeira, La Gomera and the Canary Islands. in 2024 in the months of October-November, together with the Travel Journalists’ Club of the Lithuanian Journalists’ Union, we are planning a trip with the author of the books “10,000 Kilometers” and “Automobile around Europe”, Lithuanian journalist and traveler Vincas Uždavinis (1902-1983), French writer, Nobel Prize laureate Albert Camus (1913 -1960) and philosopher and theologian St. Augustine (354-430) on his way around Algeria. I take photos and videos during trips and expeditions. I have amassed a vast archive of the anthropology of travel. In this exhibition, I share some of what I consider to be memorable photos and images from expeditions. When I travel, I am most attracted to people of different nations who speak their own language, follow their traditions, customs, and their usual way of life. In the portraits of people and their household photographs, I tried to capture what I remembered at that time, what allowed me to feel the culture and aesthetics of the foreign country. I have always been attracted to traveling on yachts, boats and ocean liners. I am not indifferent to sailing and cruises. In 2023, I published the book “Sailors of Šiauliai and water sports”, which tells about the starts of sailors, their journeys crossing the Atlantic and other oceans. Therefore, it is not by chance that I chose the song “Voyage, Voyage” performed in French (music and lyrics by J.M. Rivat, D. Dubois) as the leitmotif for this exhibition.

– Jonas Nekrašius

 

About the (un)colored mobilography exhibition “Seasons of the Year”

The smartphone captures what the eye, the gaze, the lens sees at a given moment. Decorations, scenes, rhythm, images change. The pulse of the city and time change not only the face of the person, but also the face of the city. All this is captured in its details and fragments. Life in the city. Moments in everyday life. Everyone sees what is interesting, meaningful, unexpected, special. Clouds in the sky, reflections in the water, in the windows, shadows on the pavement, house walls. It’s all our world, which may not necessarily be big. Sometimes a small thing hides a deep thought, a coded idea, a mood. It is important to preserve a sense of discovery in your environment. It helps to discover the time and city code.
The city, like the people, lives its own life. This can also be seen from the images captured by the mobile phone. I almost never break up with him. It is my companion when I want to capture a stuck image or moment. Walking through the streets of my hometown Šiauliai when the sun is shining, when there is fog or howling wind, when it is raining or snowing, I catch something that sometimes remains unrecorded by my thoughts or vision. It is important to capture the moment, to feel the essence of an object or movement.

The photographs reflect the search for mood and essence, image resolution is related to the composition of form and content, details and fragments. All this helps to reveal to us ordinary things that many people do not notice or feel. The same items can be changed, supplemented, given a new expression, form or even content. This is what the author tries to convey in his photographs. The audience will decide how successful it was.
Photographs were taken with a mobile phone at different times: spring, summer, autumn and winter. Morning and day, evening and night. These are photographs from recent years. Some of them were published in the press, on the Facebook social network and on closed accounts of photographer groups. Some of the images have received favorable reviews from photographers and hobbyists around the world. The author has selected photographs suitable for the theme of the exhibition from his extensive personal archive and presents them to the audience. This exhibition is a puzzle of the author’s memory, complemented by the music of Antonius Vivaldi “The Seasons”. This fusion of audio and video can be felt and heard through media. The exhibition is dedicated to the memory of the author’s sister Virginia (1944-2024), who went to Annapolis at the beginning of this summer due to a serious illness. She saved the author of the exhibition’s life as a child, when he was drowning in a flooded ditch near his native house in Šiauliai during a spring flood. Happy watching, good mood and forgiving assessment!

– Jonas Nekrašius

 

About the author

Jonas Nekrašius (born on August 18, 1949 in Šiauliai) is a lawyer, lawyer, former judge, chairman of the district court of the Pakruoj district, culturist, local explorer, photographer, traveler. Since 1992 Lawyer at the Šiauliai law firm, since 2002. attorney at the firm of lawyer Jonas Nekrašiaus.Lecturer at the Department of Philosophy, Faculty of Humanities, Šiauliai University. Since 2005 Member of the Lithuanian Bar Council. Participated in ex-libris, graphics, photography and mail art exhibitions in Belgium, Japan, Spain, Holland, USA and other countries. Graduate and prize winner of dozens of photography competitions on the topic of travel and tourism. Organizer of international bookplate competitions in Šiauliai, organizer and manager of Bookplate Museum. Books “Creating a legal culture” (1982), “The court is coming” (1983), “The judge accepts” (1988), “Man came to court” (1988), “Ex libris. Artist Gerardas Bagdonavičius” (1998), “Ex libris. “Postilei” – 400″ by Mikalojaus Daukša (1999), “Fluxus: in this case” (together with G. Mažeikis, 2002), “Minčių namai” (2003), “Gubernija. Ex libris. Author and compiler of Saulės ziņu od 1665” (together with D. Dragūn, 2006) and other publications, author of about 1,500 popular articles, messages about law, morality, anthropology, culture, art, travels, famous people.2012 awarded the Matos Šalčias prize.

_ _ _

Dear visitors, when participating in exhibition openings, you do not mind that they can be filmed or photographed, and their photos are published on the Šiauliai Art Gallery’s website, in the media or on social networks.

 

Skip to content